DOMOWE STUDIO KULINARNE

WEGEKUCHARZ AUTORSKIE PRZEPISY.  KUCHNI ROŚLINNEJ.
ZNAJDZIESZ MNIE NA:
Image Alt

Placuszki z cukinii

Placuszki z cukinii

Jesienne zbiory cukinii przekroczyły moje oczekiwania. Takich ilości nie miałam nigdy. Ciągle wymyślam, co tu z niej zrobić. Doskonałym rozwiązaniem są placuszki.

Bardzo chrupiące, lekko ziołowe z dodatkiem sałatki z pomidorków koktajlowych, do której koniecznie zetrzyj cebulę.
Sposób na cebulę, można wykorzystać do pozostałych warzyw, jest to zupełnie inny wymiar smaku.
Sałatkę nakładam na placuszki, polewam aromatyczną oliwą i zajadam.

✳️Przepis✳️
– połowa zielonej cukinii
– połowa żółtej cukinii
-2 łyżki mąki kukurydzianej
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-2 ząbki czosnku
-1 jajko (opcjonalnie)
-¼ szklanki napoju roślinnego
-¾ średniej cebulki
-1 łyżeczka soli
-⅓ łyżeczki kurkumy
-1 łyżeczka suszonegooregano
-pieprz, szczypta chili
-oliwa,olej do smażenia

Cukinię zetrzeć na grubych oczkach tarki, posolić i odstawić, żeby puściła wodę. Zetrzeć cebulę i najmniejszych oczkach albo tak jak, ja zmielić ją z czosnkiem blenderem (małym robotem do pesto). To mniej „łzawy” sposób 😉.
Cukinię odcisnąć i dodać pozostałe składniki. Dosól jeśli jest taka potrzeba, bo sól ucieka z wodą.Wymieszać łyżką i smażyć na patelni do zarumienienia.

⬇️Sałatka z koktajli⬇️
-200g
-pozostała ¼ cebulki startej
-2 łyżki oliwy
-⅓ łyżeczki soli
-pieprz
-1 łyżeczka miodu
-1 łyżeczka octu winnego
-świeże oregano
Pomidorki przekrój na pół i wymieszaj z płynnymi składnikami. Gotowe.
Smacznego!

Placuszki są bezglutenowe. A warzywa z mojego ogródka.
Jest zdrowo, pysznie i ekologicznie.