Portugalska zupa dyniowa
✅ dynia hokkaido lub prowansalska
✅ 4 spore ziemniaki
✅ 2 łodygi selera naciowego
✅ 1cebula
✅ 2 ząbki czosnku
✅ marchew
✅ pietruszka
✅ 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
✅ 2 ziela angielskie
✅ 1 liść laurowy
✅ 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
✅ 3cm startego imbiru
✅ 6-8 zaiaren kolendry
✅ 1 łyżka syropu z agawy
✅ płatki chilli lub świeże
✅ szklanka mleka kokosowego
✅ 2 litry bulionu warzywnego
✅ 1 łyżka oleju kokosowego
✅ sól, pieprz
Dynię ze skórką piekę w 190 °C/30min. Ok.3/4 dyni kroję w kostkę a resztę blenduję z mlekiem kokosowym na gładką masę. Warzywa kroję w grubszą kostkę i podsmażam na oleju z dodatkiem startego imbiru i czosnku.Dodaje wszystkie przyprawy oprócz gałki.Dosypuję soczewicę i zalewem bulionem.Ok.10min gotuję wszystko pod przykryciem,aż ziemniaki zmiękną.Dynię pokrojoną oraz zblendowaną dorzucam do zupy. Doprawiam syropem,solą oraz gałką muszkatołową.Wszystko gotuję jeszcze 5min i gotowe. Podawać ze świeżą natką,uprażonymi pestkami dyni i kleksem śmietany kokosowej.Miłego gotowania i smacznego