DOMOWE STUDIO KULINARNE

WEGEKUCHARZ AUTORSKIE PRZEPISY.  KUCHNI ROŚLINNEJ.
ZNAJDZIESZ MNIE NA:
Image Alt

Linguine z puree dyniowym

Linguine z puree dyniowym

Linguine z puree dyniowym

✅   dynie upiec 200°C/30min
  2 szalotki posiekane w kostkę
  2 ząbki czosnku starte
  1/2 chilli
  cukinia żółta mała
  1 łyżka płatków drożdżowych
  sok i skórka z 1/2 cytryny
  oliwa cytrynowa
  1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  natka,pestki dyni do podania

Dynię po upieczeniu ostudzić i zmiksować. Nam potrzebne będzie 1 szklanka puree. Resztę można zamrozić i mieć,gotowę na następne gotowanie.Makaron gotujemy aldente,w międzyczasie przygotowujemy sos.Szlaotki,czosnek i chili podsmażamy na patelni.Dodajemy cukinię pokrojoną półtalarki.Puree z dyni rozrabiamy w chochelką wody z makaronu i wlewamy na patelnię.Dodajemy płatki,cytrynę,resztę przypraw.Doprawić pieprzem i oliwą cytrynową,podawać z natką i podprażonymi pestkami dyni. Smacznego