DOMOWE STUDIO KULINARNE

WEGEKUCHARZ AUTORSKIE PRZEPISY.  KUCHNI ROŚLINNEJ.
ZNAJDZIESZ MNIE NA:
Image Alt

Zapiekane gruszki pod kokosową kołderką

Zapiekane gruszki pod kokosową kołderką

Jesienna  pieczona gruszka, z jogurtem kokosowym, miodem, orzechami i oliwą-tak kochani oliwą🫒
Po wystygnięciu, posypuję szczodrze miętą i wcinam. To jest taki mix słodko-słony, plus orzeźwienie.
Uwielbiam takie nieoczywiste połączenia i gorąco polecam na przystawkę kolację czy podwieczorek.

✳️Przepis✳️

✔️4 twarde gruszki
✔️ jogurt kokosowy 200ml
✔️ 1/3 szklanki orzechów włoskich
✔️3 łyżki dobrej oliwy
✔️garść mięty lub tymianku
✔️3 łyżki miodu

Gruszki przekrój na pół, wydrąż gniazda nasienne. Orzechy posiekaj. Ułóż gruszki w naczyniu żaroodpornym i napełnij jogurtem, posyp orzechami i polej miodem. Zapiekaj w 210°/25min. Na koniec udekoruj ziołami. Smacznego!