DOMOWE STUDIO KULINARNE

WEGEKUCHARZ AUTORSKIE PRZEPISY.  KUCHNI ROŚLINNEJ.
ZNAJDZIESZ MNIE NA:
Image Alt

Chicchetti z ricottą i figami

Chicchetti z ricottą i figami

Babie lato mieni się kolorami i niepowtarzalnymi smakami, dojrzałych warzyw i soczystych owoców.
Jednym z moich ulubionych, jesiennych jest figa, taka dojrzała ale nie za miękka. Tak powinno się wybierać, te owoce.

Podrzucam pomysł na cudnie, chrupiące grzanki z kremową ricottą i figami. Inspiracją były weneckie cicchetti, małe kanapeczki, przyrządzane z różnorodnych składników.
Doskonałe jako śniadanie, przystawka, lekka kolacja czy przekąska😋

⬇️Przepis⬇️
✅️chleb na zakwasie, 4 kromki
✅️2 łyżki masła
✅️200g serka ricotta
✅️kilka dojrzałych fig
✅️miód kilka łyżek
✅️świeży rozmaryn
✅️dobrej jakości oliwa extra vergine

Chleb posmarować masłem i opiec na patelni. Po 2-3 min z każdej strony, do zarumienienia. Po wystygnięciu posmarować szczodrze ricottą. Figi umyć, osuszyć i pokroić w ćwiartki. Ułożyć na serku. Polać miodem i skropić dobrą oliwą. Podawać udekorowane rozmarynem. Smacznego!

Jesienna  pieczona gruszka, z jogurtem kokosowym, miodem, orzechami i oliwą-tak kochani oliwą🫒
Po wystygnięciu, posypuję szczodrze miętą i wcinam. To jest taki mix słodko-słony, plus orzeźwienie.
Uwielbiam takie nieoczywiste połączenia i gorąco polecam na przystawkę kolację czy podwieczorek.

✳️Przepis✳️

✔️4 twarde gruszki
✔️ jogurt kokosowy 200ml
✔️ 1/3 szklanki orzechów włoskich
✔️3 łyżki dobrej oliwy
✔️garść mięty lub tymianku
✔️3 łyżki miodu

Gruszki przekrój na pół, wydrąż gniazda nasienne. Orzechy posiekaj. Ułóż gruszki w naczyniu żaroodpornym i napełnij jogurtem, posyp orzechami i polej miodem. Zapiekaj w 210°/25min. Na koniec udekoruj ziołami. Smacznego!