Chicchetti z ricottą i figami
Babie lato mieni się kolorami i niepowtarzalnymi smakami, dojrzałych warzyw i soczystych owoców.
Jednym z moich ulubionych, jesiennych jest figa, taka dojrzała ale nie za miękka. Tak powinno się wybierać, te owoce.
Podrzucam pomysł na cudnie, chrupiące grzanki z kremową ricottą i figami. Inspiracją były weneckie cicchetti, małe kanapeczki, przyrządzane z różnorodnych składników.
Doskonałe jako śniadanie, przystawka, lekka kolacja czy przekąska😋
⬇️Przepis⬇️
✅️chleb na zakwasie, 4 kromki
✅️2 łyżki masła
✅️200g serka ricotta
✅️kilka dojrzałych fig
✅️miód kilka łyżek
✅️świeży rozmaryn
✅️dobrej jakości oliwa extra vergine
Chleb posmarować masłem i opiec na patelni. Po 2-3 min z każdej strony, do zarumienienia. Po wystygnięciu posmarować szczodrze ricottą. Figi umyć, osuszyć i pokroić w ćwiartki. Ułożyć na serku. Polać miodem i skropić dobrą oliwą. Podawać udekorowane rozmarynem. Smacznego!
Jesienna pieczona gruszka, z jogurtem kokosowym, miodem, orzechami i oliwą-tak kochani oliwą🫒
Po wystygnięciu, posypuję szczodrze miętą i wcinam. To jest taki mix słodko-słony, plus orzeźwienie.
Uwielbiam takie nieoczywiste połączenia i gorąco polecam na przystawkę kolację czy podwieczorek.
✳️Przepis✳️
✔️4 twarde gruszki
✔️ jogurt kokosowy 200ml
✔️ 1/3 szklanki orzechów włoskich
✔️3 łyżki dobrej oliwy
✔️garść mięty lub tymianku
✔️3 łyżki miodu
Gruszki przekrój na pół, wydrąż gniazda nasienne. Orzechy posiekaj. Ułóż gruszki w naczyniu żaroodpornym i napełnij jogurtem, posyp orzechami i polej miodem. Zapiekaj w 210°/25min. Na koniec udekoruj ziołami. Smacznego!