DOMOWE STUDIO KULINARNE

WEGEKUCHARZ AUTORSKIE PRZEPISY.  KUCHNI ROŚLINNEJ.
ZNAJDZIESZ MNIE NA:
Image Alt

Cytrynowe linguine z cukinią

Cytrynowe linguine z cukinią

Kolejny prosty przepis na cukinię. Tym razem bohaterką jest żółta cukinia, nieco delikatniejsza odmiana ale też bardziej słodka.

✳️Składniki✳️

✔️1szt żółta cukinia
✔️1 duża cebula
✔️3 ząbki czosnku
✔️1 łyżka płatków drożdżowych
✔️3 łyżki dobrej oliwy
✔️pół kieliszka białego wina
✔️garść świeżego oregano
✔️otarta skórka 🍋
✔️sok z połowy cytryny 🍋
✔️sól, pieprz
✔️makaron ugotowany al’dente
✔️chochla wody spod makaronu

Pokrój w kostkę: cebulę, czosnek, cukinię (w grubszą) i podsmaż na łyżce oliwy, całość posól. W międzyczasie wstaw makaron.
Kiedy cukinia się zarumieni, podlej winem i zestaw z ognia. Odłóż połowę cukinii na miseczkę-będzie potrzebna poźniej. Dodaj resztę składników i przelej do blendera. Wszystko zmiksuj na gładką masę. Dodaj wodę spod makaronu i zblednuj raz jeszcze. Ma być gładkie😉 Przelej płyn na patelnię dodaj makaron i resztę cukinii. Odparuj nadmiar wody (ok.1min). Posyp świeżym oregano, posyp płatkami drożdżowymi, polej pyszną oliwą i zajadaj. Smacznego!