DOMOWE STUDIO KULINARNE

WEGEKUCHARZ AUTORSKIE PRZEPISY.  KUCHNI ROŚLINNEJ.
ZNAJDZIESZ MNIE NA:
Image Alt

Gnocchi szpinakowe

GNOCCHI SZPINAKOWE

Gnocchi szpinakowe

  500g ugotowanych mączystych ziemniaków
  150g mąki pszennej
  małe opak.80g świeżego szpinaku
  1/3 łyżeczki gałka muszkatałowej
  szczypta soli

Ziemniaki gotujemy i przeciskamy przez praskę. Szpina blendujemy z 1 ziemniakiem na gładką masę. Dodajemy mąkę, gałkę muszkatałową-ja akurat ścieram świeżą ok.1/3.Powinna wyjść zwarta ale miękka masa.

Z ciasta uformuj wałeczki o grubości 3cm i tnij na ok.1-2 cm kluseczki. Gotuj w słonej wodzie 2 min od wypłynięcia. Podawać z oliwą ziołową-u mnie mięta, szałwia, czosnek, szpinak lekko podsmażone. Na koniec parmezan lub płatki drożdżowe. Smacznego