DOMOWE STUDIO KULINARNE

WEGEKUCHARZ AUTORSKIE PRZEPISY.  KUCHNI ROŚLINNEJ.
ZNAJDZIESZ MNIE NA:
Image Alt

Spagetti w sosie śmietanowo-grzybowym z oliwą truflową

Spagetti w sosie śmietanowo-grzybowym z oliwą truflową

Spagetti w sosie śmietanowo-grzybowym z oliwą truflową

  300g grzybów (mogą być mrożone)
  200ml śmietanka sojowa
  cebula czerwona
  czosnek 2 ząbki
  oliwa z oliwek(do smażenia)
  oliwa truflowa
  kieliszka bialego wina
  czerwony pieprz
  spagetti truflowe ugotowane al dente
  Sól,pieprz,cukier

Grzyby rozmrażamy i kroimy w paski.
Na rozgrzanej oliwie karmelizujemy cebulkę, dodając szczyptę cukru oraz soli,po chwili dodać posiekany czosnek.
Gaz podkręcam(po to by grzyby się nie ugotowały we własnej wodzie, a odparowały szybko i smażyły) na maxa i dodajemy grzyby.
Doprawiam solą. Smażymy ok.3-5 min. Podlewamy winem i odparowujemy alkohol i wlewamy śmietankę. Doprwaiam do smaku.
Wrzucam ugotowany makaron(z Lidla świeży,do kupienia na lodówkach),lub jeśli masz ochotę zrób pasta fresco wg.mojego przepisu na makaron.
3-4 łyżki oliwy truflowej i mieszam razem.
Podaję z uprażonym czerwonym pieprzem i natką pietruszki.
Pamiętajcie,żeby zawsze dobrze zakręcić oliwę po jej użyciu, inaczej zwietrzeje i nie będzie mieć takiego aromatu. Przetestowane. Smacznego