Spagetti w sosie śmietanowo-grzybowym z oliwą truflową
✅ 300g grzybów (mogą być mrożone)
✅ 200ml śmietanka sojowa
✅ cebula czerwona
✅ czosnek 2 ząbki
✅ oliwa z oliwek(do smażenia)
✅ oliwa truflowa
✅ ⅓ kieliszka bialego wina
✅ czerwony pieprz
✅ spagetti truflowe ugotowane al dente
✅ Sól,pieprz,cukier
Grzyby rozmrażamy i kroimy w paski.
Na rozgrzanej oliwie karmelizujemy cebulkę, dodając szczyptę cukru oraz soli,po chwili dodać posiekany czosnek.
Gaz podkręcam(po to by grzyby się nie ugotowały we własnej wodzie, a odparowały szybko i smażyły) na maxa i dodajemy grzyby.
Doprawiam solą. Smażymy ok.3-5 min. Podlewamy winem i odparowujemy alkohol i wlewamy śmietankę. Doprwaiam do smaku.
Wrzucam ugotowany makaron(z Lidla świeży,do kupienia na lodówkach),lub jeśli masz ochotę zrób pasta fresco wg.mojego przepisu na makaron.
3-4 łyżki oliwy truflowej i mieszam razem.
Podaję z uprażonym czerwonym pieprzem i natką pietruszki.
Pamiętajcie,żeby zawsze dobrze zakręcić oliwę po jej użyciu, inaczej zwietrzeje i nie będzie mieć takiego aromatu. Przetestowane. Smacznego