Linguine z puree dyniowym
✅ dynie upiec 200°C/30min
✅ 2 szalotki posiekane w kostkę
✅ 2 ząbki czosnku starte
✅ 1/2 chilli
✅ cukinia żółta mała
✅ 1 łyżka płatków drożdżowych
✅ sok i skórka z 1/2 cytryny
✅ oliwa cytrynowa
✅ 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
✅ natka,pestki dyni do podania
Dynię po upieczeniu ostudzić i zmiksować. Nam potrzebne będzie 1 szklanka puree. Resztę można zamrozić i mieć,gotowę na następne gotowanie.Makaron gotujemy aldente,w międzyczasie przygotowujemy sos.Szlaotki,czosnek i chili podsmażamy na patelni.Dodajemy cukinię pokrojoną półtalarki.Puree z dyni rozrabiamy w chochelką wody z makaronu i wlewamy na patelnię.Dodajemy płatki,cytrynę,resztę przypraw.Doprawić pieprzem i oliwą cytrynową,podawać z natką i podprażonymi pestkami dyni. Smacznego