DOMOWE STUDIO KULINARNE

WEGEKUCHARZ AUTORSKIE PRZEPISY.  KUCHNI ROŚLINNEJ.
ZNAJDZIESZ MNIE NA:
Image Alt

Portugalska zupa dyniowa

Portugalska zupa dyniowa

  dynia hokkaido lub prowansalska
  4 spore ziemniaki
  2 łodygi selera naciowego
  1cebula
  2 ząbki czosnku
  marchew
  pietruszka
  1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  2 ziela angielskie

  1 liść laurowy
  1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  3cm startego imbiru
  6-8 zaiaren kolendry
  1 łyżka syropu z agawy
  płatki chilli lub świeże
  szklanka mleka kokosowego
  2 litry bulionu warzywnego
  1 łyżka oleju kokosowego
  sól, pieprz

Dynię ze skórką piekę w 190 °C/30min. Ok.3/4 dyni kroję w kostkę a resztę blenduję z mlekiem kokosowym na gładką masę. Warzywa kroję w grubszą kostkę i podsmażam na oleju z dodatkiem startego imbiru i czosnku.Dodaje wszystkie przyprawy oprócz gałki.Dosypuję soczewicę i zalewem bulionem.Ok.10min gotuję wszystko pod przykryciem,aż ziemniaki zmiękną.Dynię pokrojoną oraz zblendowaną dorzucam do zupy. Doprawiam syropem,solą oraz gałką muszkatołową.Wszystko gotuję jeszcze 5min i gotowe. Podawać ze świeżą natką,uprażonymi pestkami dyni i kleksem śmietany kokosowej.Miłego gotowania i smacznego